همه دختران در دوران بلوغشان تغییرات زیادی را از سر میگذرانند. یکی از این تغییرات، پریود یا دوره قاعدگی است که با چرخه قاعدگی متفاوت است.
در گذشته دختران در سن ۱۴ یا ۱۵ سالگی برای اولین بار پریود میشدند؛ ولی امروزه به دلیل تغذیه بهتر معمولاً دختران بین سنین ۱۰ یا ۱۶ سالگی پریود میشوند. پریودی آمادگی زنان برای بارداری را اعلام میکند.
در طول چرخه قاعدگی، هورمونها از نقاط مختلف بدن برای کمک به کنترل و آمادهسازی بدن برای بارداری آزاد میشوند. این آمادهسازی زمانی آغاز میشود که تخمدانها هورمون استروژن و پروژسترون تولید میکنند. این هورمونها باعث ایجاد تغییرات خاصی در آندومتر (پوشش داخلی رحم) میشوند، سپس هورمونهای بلوغ را ترشح میکنند و تخمک از تخمدان آزاد میشود.
آزاد شدن تخمک، تخمکگذاری نامیده میشود. تخمکگذاری بین سیکل ماهانه و معمولاً در روز ۱۴ سیکل ۲۸ روزه اتفاق میافتد. از تخمدان تخمک به سمت یکی از لولههای فالوپ (دو لوله که تخمدان را به رحم وصل میکنند) حرکت میکند.
علایم اولین پریود
سنی که در آن اولین پریود آغاز می شود، بسیار متفاوت است. بعضی دخترها، در سن هشت سالگی پریود می شوند و بعضی تا سن پانزده سالگی هنوز پریود نشده اند.
هرچه بیشتر درمورد پریود و نشانه های سندرم قاعدگی به دخترتان اطلاعات بدهید، او در زمان رشد و تغییرات بدن احساس بهتری خواهد داشت و آماده تر خواهد بود
اغلب نشانه هایی وجود دارد که نشان می دهد دخترها دارند به اولین پریود نزدیک می شوند.
بزرگ شدن سینه و رشد موهای زاید، چند سال قبل از قاعدگی آغاز می شود.
حدودا یک سال قبل از اولین پریود، جهشی در رشد دخترها، مشاهده می شود.
اولین پریود معمولا بسیار سبک است و گاهی در آن فقط لکه بینی و خونریزی کمی وجود دارد.
پریودها اغلب در اولین سال های قاعدگی نامنظم هستند. در این زمان، دخترها شاید در چند سیکل پریود نشوند یا سیکل های قاعدگی چند بار در یک ماه رخ دهد یا کمتر از حد انتظار باشد.
اگرچه این نوسان ها طی چندسال اول قاعدگی متداول هستند، اما اگر پریودها منظم نیستند با پزشک زنان مشورت کنید.
شاید دخترتان در مورد بروز پریود تعجب کند، اما در کل این امر نشانه ورود به بزرگسالی است.
برخی والدین مشاهده می کنند که دخترشان مضطرب شده یا ترسیده است. این امر نیز طبیعی است، اما همگی این ها دلیلی است تا درددل و گفتگوی صمیمانه با یکدیگر داشته باشید.
هرچه بیشتر درمورد پریود و نشانه های سندرم قاعدگی به دخترتان اطلاعات بدهید، او در زمان رشد و تغییرات بدن احساس بهتری خواهد داشت و آماده تر خواهد بود.
سر صحبت را باز کنید
به جای آن که با دخترتان به شکل رسمی و خشک در مورد قاعدگی صحبت کنید، سعی کنید صریح و صادقانه سر صحبت را بازکنید و از دخترتان بپرسید که چه سوالاتی دارد.
موارد زیر نکاتی برای پاسخگویی به سوالات دخترتان در مورد قاعدگی است:
1- چرا دخترها پریود می شوند؟
در صحبت کردن با دخترتان در این مورد که چرا زن ها دچار سیکل قاعدگی می شوند، رویکردی مثبت داشته باشید. به او بگویید که دوره قاعدگی بخشی از زندگی طبیعی است که به یک زن، امکان باردار شدن را می دهد. زمانی که بارداری در یک سیکل قاعدگی رخ ندهد، هورمون ها به بدن فرمان می دهند که دیواره رحم را تخریب کرده و از نو بازسازی کند. این همان کاری است که در پریود رخ می دهد.
2- سندرم قاعدگی چیست؟
بگویید که درست قبل از شروع پریود، برخی دخترها و زنان دچار علایم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) می شوند که شامل تغییرات روحی، زودرنجی، نفخ شکم و حساس شدن سینه ها نسبت به لمس است.
بیشتر دخترها تا سال های اول بعد از پریود، دچار نشانه های سندرم قاعدگی نمی شوند، اما برای افرادی که دچار آن می شوند استراحت، ورزش منظم و رژیم غذایی صحیح می تواند به کاهش این عوارض کمک کند.
3- آیا دچار دل درد خواهم شد؟
دخترها معمولا در آغاز پریود، دچار درد زیر شکم و کمر می شوند. این درد معمولا ملایم بوده و با استفاده از مسکن ها آرام می شود. اما اگر درد شدید است، باید با پزشک متخصص زنان صحبت کنید.
4- آیا باید از نوار بهداشتی استفاده کنم؟
از نوار بهداشتی برای جذب خون پریود و رعایت بهداشت شخصی استفاده می شود. باید حداقل هر چهار تا شش ساعت یک بار نوار بهداشتی عوض شود. استفاده از نوار بهداشتی بزرگ در زمان عادت ماهانه، برای کمتر تعویض کردن آن، کار درستی نیست. این کار احتمال ابتلا به عفونت تناسلی را افزایش می دهد.
باید به دخترتان بگویید که چطور از نوار بهداشتی به طور صحیح استفاده کند تا دچار مشکل نشود.